Hva ser vi etter når vi ansetter?
- En ærlig karriereprat med Øyvind og Daniel – med massevis av konkrete tips til ting du bør gjøre og tenke på.
-
Øyvind Grimstad
Talent Acquisition Manager i BearingPoint. Han har jobbet i selskapet siden 2017 og ansatt mange titalls konsulenter. Han brenner for å levere bransjens beste kandidatopplevelse, og sier aldri nei til en hyggelig prat med flinke og nysgjerrige studenter.
-
Daniel Henriksen
Senior Consultant Data Science & AI i BearingPoint. Han har en master i industriell økonomi og teknologiledelse fra NTNU, med spesialisering innen data og analyse, kunstig intelligens og internasjonal forretningsutvikling. Før han startet i BearingPoint, var han medgründer av selskapet Poption AS – Norges ledende plattform for studentrekruttering.
For noen er drømmejobben åpenbar
«Politi». «Lærer». «Marinbiolog med spesialisering innen taksonomi og populasjonsdynamikk». For andre er karriereveien mer vag. «Det er jo så mange muligheter! Utdanningen min kvalifiserer meg til så mye forskjellig».
Høres det kjent ut? Sannsynligvis.
Vi tipper også at du er litt nysgjerrig på konsulentlivet? Det er bra! Nysgjerrige folk trenger vi. Stødige, dyktige og nysgjerrige folk som vil være med å bygge BearingPoint videre.
Kanskje blir du vår neste kollega?
Det er mange som vil jobbe som konsulent. Det er en spennende jobb, og en unik mulighet til å vokse, lære og utforske nye bransjer og fagområder. En jobb med evig læring. Et springbrett som kan ta deg til himmels.
Klar for å ta teorien fra studiet ut i praksis i arbeidslivet? Da bør du lese videre. I dette intervjuet får du nemlig konkrete tips og triks som gjør det litt lettere å få napp på søknaden. Og et innblikk i selve intervjuprosessen. Vi håper det gjør det litt mindre skremmende å søke en stilling hos oss. Det er jo litt som dating - et gjensidig ønske om å finne ut av om vi er en god match.
Forresten...
Hvis du ikke har sett faktaboksen om Øyvind og Daniel ennå, bør du vite følgende: Øyvind er rekrutteringssjefen i BearingPoint. Er du smart, legg han til på LinkedIn. Han ser kanskje høy og mørk ut, men er veldig hyggelig. Nordlending, vet du. Daniel er en drivende dyktig seniorkonsulent, som er langt over snittet interessert i rekruttering. Så interessert faktisk, at han bygget en egen rekrutteringsplattform mens han studerte på NTNU. Poption het det.
Over til det du egentlig lurer på...
Hva slags type folk og egenskaper er det dere ser etter, når dere skal ansette nye folk i BearingPoint?
Øyvind: Oi, stort spørsmål. Og det er jo så mye forskjellig. Det er ikke bare én type folk som passer som konsulent i BearingPoint. Vi er nok mer mangfoldig enn mange tror. Noen er mest opptatt av å fordype seg i et fagområde. Andre mer opptatt av det strategiske og mellommenneskelige. Men fellesnevneren er nok at de er skikkelig flinke folk – altså faglig dyktige. De er også nysgjerrige og engasjerte, men samtidig jordnære og glad i å få til ting sammen med andre. Folk som har veldig spisse albuer, passer nok ikke inn i BearingPoint. Å være lærevillig er også viktig. Man blir aldri utlært som konsulent.
Er det noe annet studenter bør merke seg? Eller trives med?
Daniel: Man bør nok trives med litt uforutsigbarhet. Det ligger til en viss grad i konsulentrollens natur. Prosjektarbeid. Nye kunder. Nye problemstillinger. Man starter jo med ganske blanke ark for hvert prosjekt, og det skjer nye og spennende ting i bransjen vår hele tiden, så man bør ha en genuin interesse i å lære nye ting. Bygge kompetanse. Alle nye prosjekter krever en eller annen form for ny kunnskap. Enten det er bransjen, feltet,
teknologien eller rammeverket. Men så fort man er godt i gang med et prosjekt, blir hverdagen ganske forutsigbar. Inntil prosjektet er over og man skal i gang med et nytt prosjekt. Jeg digger det. Man kan på en måte bytte jobb flere ganger i året – uten å bytte arbeidsplass.
Hva skal til for å få napp på søknaden?
Nåløyet hos dere er ganske trangt, har jeg skjønt, og dette vet jeg mange studenter lurer på.
Øyvind: Først av alt: Vi har ikke et tradisjonelt søknadsbrev lenger. Altså en tettskrevet A4-side med navn og adresse øverst i hjørnet. Vi er først og fremst nysgjerrige på hvem du er, hva du kan og hvorfor du vil jobbe hos oss. Derfor sender vi nysgjerrige søkere til karrieresiden vår. Er de interessert i en stilling vi har liggende ute, må de svare på tre grunnleggende spørsmål.
– Hvorfor er du interessert i å jobbe i BearingPoint?
– Hvordan kan utdanningen din komme til nytte hos oss?
– Hva slags erfaring har opparbeidet deg ved siden av studiene.
Man har kun 200 tegn til rådighet (på hvert spørsmål), så svarene bør være korte og konkrete. Mitt beste råd er: Se på stillingen du søker på, og knytt erfaringene, interessene dine og motivasjonen din opp mot det. Master, gode karakterer og relevant erfaring er også viktig. Som konsulentselskap lever vi jo
av å selge kompetanse.
Daniel: Der må jeg bare skyte inn en ting – til studentene: Ikke undervurder hvilke erfaringer du faktisk sitter på. Tenk igjennom og reflektér litt rundt det før du søker: Hva har jeg faktisk gjort? Hva har jeg lært av det? Har du engasjert deg i noe politisk? Jobbet i en linjeforening, kanskje? Vært økonomisjef for en festival?
Jeg nevnte blant annet Kiwi i søknadsprosessen min med BearingPoint. Ikke fordi Kiwi er det feteste jeg har på CV-en, men fordi det har vært med å definere meg som person. Jeg lærte og vokste masse på den erfaringen. Så sett av tid til litt refleksjon. De studentene som har gjort den refleksjonsøvelsen – det merkes. Og det merkes når man ikke har gjort det.
Hva er du god på, og hva vil du lære mer om?
Øyvind: Refleksjon er et viktig stikkord, ja. Det er viktig at du tenker igjennom hva du liker, hva du er god på og hva du vil lære mer om. Som student kan du jo starte med å stille deg selv spørsmålet: Hvilke fag er det jeg har likt best i løpet av de årene jeg har studert? Er det de «dypt-ned-i-materien-fagene» hvor jeg sitter og koder og regner, eller er det de større linjene med gruppearbeid, samarbeid og strategi. Følg interessene dine. Og husk at intervjuprosessen hos oss handler om to ting. Det ene er at vi ønsker å bli bedre kjent som deg som person, har du egenskapene og interessene som skal til for å passe inn hos oss.
Men det er bare 50 prosent av prosessen. De resterende 50 prosentene, er at du skal finne ut om BearingPoint er det rette stedet for deg.
Er det ikke selskapet som skal finne ut om jeg passer til jobben?
Daniel: Jeg tror mange studenter opplever at det ikke er helt 50/50. Mange sitter nok og tenker: Nå skal jeg inn i en eller annen vurderingssituasjon. Og det er hovedsakelig selskapet som skal sjekke om jeg er en god fit for dem. Men jeg tror det er kjempeviktig – som student – å bruke litt tid på å tenke igjennom hva man faktisk vil, hva man lurer på. Det er helt ok å være åpen om at du er usikker, men fortell hva du er usikker på. Ta ansvar for å prøve å finne ut av det. Ta eierskap. Vær proaktiv. Prøv genuint å finne ut av hva jobben du vil søke på innebærer. Ring Øyvind eller noen andre i selskapet og be om en kjapp prat. Ta kontakt på stand eller under bedriftspresentasjoner. Hvis du ikke kjenner noen i selskapet! Søk dem opp, ta kontakt på LinkedIn, be om en samtale. Det er helt ufarlig.
Øyvind: Ja, det blir bare sett på som positivt – at du forsøker å øke forståelsen din av selskapet og stillingen du søker på. Kjenner du noen over deg på studiet som jobber i selskapet? Ta en telefon til dem. Send en e-post til meg. Still spørsmål om det du måtte lure på. Og ikke minst: fortell oss hvem du har
snakket med. Det er en superenkel måte å skille seg ut på i søknadsbunken vår.
Husk at vi også har noe som heter Konsulentskolen og Summer Internship. Begge disse arenaene er en gyllen mulighet til å bli bedre kjent med oss – og motsatt, så klart.
Hvis man får napp på søknaden, da? Hva skjer videre?
Øyvind: Da setter vi i gang intervjuprosessen. Steg for steg. BearingPoint har totalt fem intervjuer – fordelt på tre ulike steg.
Steg 1 er to relativt tradisjonelle intervjuer. Hensikten med dem er å bli enda bedre kjent med deg. Både med deg som person, din utdanningsbakgrunn og arbeidserfaringen din. Vi skal bli kjent med deg, og du med oss.
Steg 2 er to caseintervjuer. Caseoppgavene våre er som regel basert på reelle prosjekter vi har levert, eller typisk kan levere i det teamet du vil tilhøre. På den måten håper vi du får en enda bedre forståelse for hva det vil si å være konsulent i BearingPoint. Det høres kanskje litt skummelt ut, men du trenger ikke å forberede deg på noen spesiell måte. Oppgaven blir delt ut under selve intervjuet. Du kan først og fremst se frem til å møte en erfaren og hyggelig konsulent som gleder seg til å diskutere relevante, faglige problemstillinger med deg.
Det siste steget – steg 3 – er en oppsummerende samtale med en av våre partnere. Vi har totalt syv partnerne i BearingPoint Norge som er våre øverste ledere. Det er jo viktig både for dem – og deg – å bli godt kjent.
Noen siste råd på veien?
Vær interessert. Vis nysgjerrighet. Still spørsmål. Både for din egen del. Og for vår del. Jeg ville notert meg følgende:
1. Hva er de viktigste spørsmålene jeg må få svar på for å finne ut om BearingPoint er riktig arbeidsgiver for meg?
2. Bruk intervjuene til å øke din forståelse for BearingPoint, stillingen og teamet du vil bli en del av. Det finnes ingen dumme spørsmål. Virkelig!
3. Møt opp i god tid og slå av en prat med nysgjerrige ansatte ved kaffemaskinen. Det vil gi deg et bedre bilde av hvilke mennesker som jobber hos oss, og i tillegg roe eventuelle intervjunerver.
4. Vær deg selv og forsøk å ha det gøy!