Nytt system + endringsledelse = suksess
Ingen så for seg at det ville bli enkelt. To selskap, et hundretalls ansatte, med tusen forskjellige kontaktpunkt med kundene sine. Hvordan forenes til ett selskap – med felles front mot fremtiden?
1. januar 2020 fusjonerte Hafslund Nett og Eidsiva Nett: to store nettselskap med hver sin unike historie. Ambisjonene var – og er – skyhøye. For som Elvia selv sier:
«Fremtiden er elektrisk, og Elvia har en sentral rolle i elektrifiseringen av samfunnet».
Det krever en stab som jobber smart og smidig sammen. Over 800 ansatte, med et strømnett på rundt 50 000 km2, skal serve to millioner kunder. Hver dag, hele året. Hvordan løser man det?
Det er her vi i BearingPoint kommer inn i bildet. Det siste halvannet året har nemlig et solid Tech-team hos oss, hjulpet Elvia med å anskaffe og bygge opp et helt nytt kundebehandlingssystem (CRM). Et system som skulle vise seg å bli en viktig milepæl på veien mot å bli ett selskap.
Teknologiprosjekt fra A til Å
– Elvia er i gang med en enorm digitaliseringsreise. En reise det er kjempespennende å få være med på, forteller Kari Tvilde, som er Senior Technology Consultant i BearingPoint.
Tvilde har vært endringsleder på Elvia-prosjektet. Hun har utdannelse innen statsvitenskap, psykologi og organisasjonspsykologi, og har erfaring fra IT-verden og ulike tech-selskap.
– Vi har fem ulike satsningsområder i Tech-avdelingen vår, og Elvia er innom så å si alle. Det er det som er så kult med akkurat dette prosjektet. Vi får følge dem på nesten hele den teknologiske reisen, forteller den erfarne konsulenten.
AS IS - TO BE
Elvia-prosjektet startet med en grundig ståstedsanalyse. I hvilken situasjon står selskapet i dag? Hva er de fremtidige behovene? Hvilke valg er da best for dem med hensyn til ny teknologi?
– Utgangspunktet for prosjektet var et grundig IT-målbilde – det var det som var grunnlaget for CRM-anskaffelsen. Og, skulle det vise seg; det var CRM-systemet som skulle bli den første milepælen på vei mot å bli et sammensveiset og sterkt selskap, forteller Marie Mathiasson.
Mathiasson er også Senior Technology Consultant i BearingPoint, og har vært med på prosjektet fra dag én. Hun har vært en sentral ressurs i forbindelse med behovskartlegging, analyse av nå-situasjonen («as is») og fremtidige målbilder («to be»). Hun har også vært rådgiver inn mot den offentlige CRM-anskaffelsen, og til slutt testleder under implementeringen og oppbyggingen av det nye systemet.
– Det har vært kjempespennende å få være med helt fra starten. Elvia har vært veldig tillitsfulle og latt meg prøve meg i forskjellige roller. Som testleder blant annet. Det var ganske nytt for meg. Men jeg har fått solid backing fra dyktige kollegaer i BearingPoint, og virkelig lært masse.
Vinneroppskriften
Både BearingPoint og Elvia har vært opptatt av å bygge et sterkt prosjektteam. Et team hvor det er takhøyde, rom for å spørre, hvor man utfyller og hjelper hverandre, og hvor man tør å si ifra om utfordringer og røde flagg.
– I tillegg til hyppige møter med Elvia, hadde vi interne møter i BearingPoint hver fredag. Prosjektteamet har vært stort, og tempoet høyt. Så å ta en fot i bakken, høre hvordan det går, utveksle erfaringer, og justere kursen – ved behov – har nok vært en suksessfaktor. Konsulenter jobber jo ofte ganske alene om ting, men i BearingPoint får man virkelig kjenne på teamfølelse. Det er veldig kult og lærerikt, forteller Daniel Stokke Bergerud.
Bergerud er Consultant i BearingPoint og var ganske fersk som konsulent da han ble koblet på Elvia-prosjektet. Han fikk tidlig tillit og ansvar, og har innfridd på forventningene. I dag er han prosjektleder for en av prosjektets arbeidsstrømmer.
– Vi er ikke helt i mål ennå, for det nye CRM-systemet blir implementert i flere steg. Først kom tidligere Hafslund Nett på – de vi kaller «Sør». Og rett før sommeren kom tidligere Eidsiva Nett på. De vi kaller «Nord». Så nå jobber faktisk Nord og Sør sammen som ett. Ett Elvia, i ett system. Men den virkelig store switchen, skjer først rundt nyttår. Da legger vi ned de fleste av de gamle systemene en gang for alle, forteller Bergerud.
Endringsledelse avgjørende
De gamle IT-systemene til Sør og Nord var mange. Og til dels ganske tungvinte.
– Før vi startet på prosjektet hadde Sør 14 IT-systemer. Og de hadde ofte behov for å være innom alle for å løse én kundehenvendelse. Nord derimot hadde kun ett system hvor de løste rundt 90 % av alle kundehenvendelser. Det var et lappverk vel å merke, som de hadde sydd sammen over mange år, forteller Marie Mathiasson.
En av de største utfordringene med prosjektet, var å sjonglere to selskap. To selskap med massevis av ressurser, engasjement og ideer, men også ganske ulik kultur, historie og arbeidsmetoder.
– Det var ikke bare IT-systemene som skulle byttes ut og bli felles for nye Elvia, forteller Daniel Stokke Bergerud. Også arbeidsprosessene. Derfor har endringsledelse vært en kjempeviktig del av prosjektet. Å finne og forenes om én Elvia-metode. Det har vært mye forarbeid og forankring knyttet til det.
Endringsledelse er et viktig satsningsområde i BearingPoint. Et fagområde som Kari Tvilde har jobbet aktivt med å videreutvikle.
– Det er mange som snakker varmt om viktigheten av endringsledelse, og Elvia er et eksempel på et selskap som faktisk gjør det de sier. Endringsledelse har nok vært en av flere viktige suksessfaktorer i dette prosjektet. Elvia skjønte tidlig hvor viktig det er at sluttbrukerne av systemet føler seg trygge. At de føler seg sett, hørt og ivaretatt.
Teamet fra BearingPoint legger ikke skjul på at utfordringene har vært mange. Men spennende å bryne seg på. Det er det alltid i så store teknologiprosjekter. Men det er tilliten fra kunden, teamfølelsen og de mange gode tilbakemeldingene fra sluttbrukerne, som har preget prosjektet.
– For oss som har jobbet så hardt med dette, over så lang tid, er det ekstremt morsomt å se at det vi har laget faktisk fungerer så godt som det gjør. Brukerne sier at det nye systemet er enklere og mer effektivt. Så hverdagen har blitt en god del lettere for dem. Og det er det som virkelig betyr noe, avslutter Marie Mathiasson.
De viktigste erfaringene
Etter halvannet år på samme prosjekt – for samme kunde – er tiden moden for nye utfordringer. Elvia-prosjektet fortsetter videre, med nye implementeringer og produksjonssettinger – og etter hvert med nye konsulenter fra BearingPoint. I løpet av høsten skal både Marie og Kari over i nye prosjekter hos nye kunder. Hva er det viktigste de tar med seg fra Elvia-prosjektet?
Marie
– Hvis jeg skal velge ut én overskrift, må det bli «brukerfokus». Det er superviktig å involvere brukerne fra første stund, og å bruke dem aktivt gjennom hele prosjektet. Selv om jobben vår handler om teknologi, er det jo menneskers hverdag vi faktisk jobber med. Å gjøre ting mest mulig optimalt for dem. Som «eksperter» er det lett å bli sittende å synse – å tro at det man lager er til det beste for brukerne. Men vi vet jo ikke, med mindre vi involverer dem ordentlig, forteller Marie.
Kari
– Jeg ønsker å trekke frem hvordan all endring, selv en teknologisk systemendring som er utgangspunktet for dette prosjektet, omhandler mennesker. For å realisere ønskede gevinster, har en suksessfaktor vært å kartlegge hvordan menneskene berøres av endringen og deretter jobbe aktivt med involvering, kommunikasjon og opplæring for å legge til rette for at menneskene både kan og vil være med på endringsreisen. Selv om det ofte kan være utfordrende å tallfeste gevinsten av endringsledelse, er Elvia et godt eksempel på en organisasjon som virkelig har sett verdien av å jobbe aktivt med dette.
Daniel
– Man kan planlegge godt, men man klarer ikke å planlegge for absolutt alt. Det er nok det jeg har lært mest av i dette prosjektet. Vi bruker en agil metodikk som ligner på Scrum – med faste «sprinter» og sprintplanlegging hver tredje uke – og retroer i etterkant. Altså evalueringsmøter. Hva har gått bra i den perioden vi har lagt bak oss? Hvordan kan vi gjøre ting bedre? Sånne spørsmål har vi stilt oss selv hele veien. Og alle har vært nysgjerrige og åpne for innspill og læring. Det tror jeg er kjempeviktig. Man lærer nemlig masse underveis i et prosjekt. Og man kan og bør justere kursen deretter. Vi jobber faktisk ganske annerledes nå, enn da jeg startet på prosjektet. Det vil jeg ta med meg videre. Et prosjekt endrer jo litt karakter ut ifra hvilken fase man er i. Så man kan og bør planlegge, ja – men ikke nødvendigvis følge planen slavisk. Veien blir til mens man går, avslutter Daniel.