10 ting "alle" studenter lurer på - men ikke tør å spørre om?
Vi skjønner at du har mange spørsmål…
Du nærmer deg oppløpssiden av studieløpet, og lurer på hvilken vei du bør ta videre. Konsulentbransjen kanskje? Mange på studiet ditt har jo valgt den retningen før.
Men hva gjør egentlig en konsulent, sånn helt konkret? Og hva er forskjellen mellom de ulike selskapene? Hva er startlønnen? Arbeidsoppgavene? Og jobb-/fritids-balansen – finnes den?
La oss ta én ting av gangen. Og brenner du inne med enda flere spørsmål etter at du har kommet til bunnen av denne saken, kan du alltids be om en virtuell kaffeprat med en av våre ansatte.
Spørsmål studenter ofte stiller oss
-
Det er jo det som er det store spørsmålet. Og vi skulle ønske det fantes et superenkelt svar, men i konsulentbransjen finnes det sjelden ett svar med to streker under på alle spørsmål. Det er jo det som gjør det så spennende. Ingen kunder og prosjekter er helt like, ingen løsninger er helt like, og ingen dager er helt like.
Men sånn helt overordnet, pleier vi å si at "en konsulent er en person som leies inn for å løse et problem som et selskap ikke klarer å løse selv (eller ikke har tid eller kapasitet til å løse selv)". En konsulent jobber altså sammen med en kunde – alene eller i et team – i en gitt periode. Noen prosjekter varer et par uker eller måneder, andre over et år. Mange konsulenter sitter stort sett "ute" hos kunden, mens andre sitter mest "hjemme" (hos selskapet sitt). I BearingPoint har vi en god blanding. Og hjemme/hytte/bortekontor en gang i blant, går helt fint.
Hva du vil jobbe med hos oss, kommer an på tre ting:
1) Hva du har studert
2) Hvilket team du jobber i (mer om dem senere)
3) Hva du selv er mest motivert for
I BearingPoint er vi nemlig svært opptatt av hver enkelt ansatt sine ønsker og motivasjon når vi «staffer» et prosjekt. Staffer = sette sammen et team.
Med andre ord, er vi veldig opptatt av at du blir satt på et prosjekt som du selv er motivert for. For godt til å være sant? Slettes ikke. Og det blir veldig mange konsulenter overrasket over når de starter hos oss – ferske som erfarne.
«Det er jo ikke så lett å vite hva jeg er mest gira på og motivert for? Jeg har jo ikke så mye erfaring fra før», tenker du kanskje.
Det er helt korrekt. Men det er jo det som er så genialt med konsulentlivet. Det er en unik mulighet til å utforske ulike temaer, bransjer og arbeidsoppgaver. Du kan på en måte bytte jobb uten å bytte jobb – flere ganger i året.
Etter noen år i konsulentbransjen finner mange konsulenter «sin greie» og ønsker å dyrke det i dybden. Mens andre bare fortsetter utforskningen og finner ut at nettopp variasjon og kontinuerlige læring, er både styrken sin og det de trives best med.
Felles for alle som jobber i BearingPoint, er at vi liker å løse problemer. Og å skape verdi for kundene våre. Og kundene våre er veldig forskjellige – alt fra små start-ups til store banker og offentlige virksomheter. Det er nok derfor vi hører ord som «lærerikt», «spennende» og «utfordrende» rundt lunsjbordet vårt på fredager. For da kommer nesten alle konsulentene som sitter ute hos kunde, hjem til Tjuvholmen Allé 3, «hovedkvarteret» vårt. Fredag betyr nemlig skåler som bugner med smågodt, utveksling av erfaringer og (ikke sjeldent!) en fredagspils eller to.
-
Når du begynner i BearingPoint som nyutdannet, vil du først og fremst bli en del av et av våre tre kompetanseteam.
1. Data & Analytics – jobber med data for å forbedre måten selskaper opererer på. Under denne paraplyen som huser nesten halvparten av konsulentene våre, finnes det i tillegg tre fagteam: Data Advisory, Data Science & AI og Data Engeneering & Insight, som du vil velge tilhørighet til etter ca. ett år i selskapet.
2. Strategy – teller i underkant av 20 konsulenter som primært jobber med forretningsrådgivning med fokus på resultatforbedring, strategi og digitalisering innen forskjellige industrier.
3. Technology – bistår selskaper med å realisere sine målsettinger gjennom riktig bruk av teknologi og rundt 30 personer jobber i dette teamet.
Hvilket team du blir en del av baseres først og fremst på motivasjonen din for hva du ønsker å jobbe med, kombinert med fag eller spesialiseringer du har valgt på studiet ditt. De fleste av konsulentene våre på tvers av teamene har studert enten økonomi eller ingeniørvitenskap, men i D&A finner du mange med en annen type teknisk bakgrunn, og i de andre teamene finner du utdanningsbakgrunner som organisasjonspsykologi, statsvitenskap, markedsføring og språk. I tillegg har noen helt andre bakgrunner, for eksempel har en av oss en doktorgrad i nevrovitenskap.
Husk at selv om du får plass i et team, jobber vi hele tiden på tvers av fagområdene våre, og kombinerer ulik kompetanse i ulike prosjekter. Hvis du likevel skulle føle at du har valgt feil team eller fagretning, er det lov å bytte!
I BearingPoint kaller vi oss «Mulighetenes hus», som betyr nettopp det at vi hele tiden ser etter nye muligheter for å utvikle oss som konsulenthus. Dette gjør vi blant annet gjennom våre industriteam innen helse og offentlig sektor, varehandel og finans, hvor vi jobber dedikert med disse markedene på tvers av kompetanseteamene våre. I tillegg har vi pågående satsinger innen områder som bærekraft og produktutvikling. Som nyutdannet trenger du ikke å velge deg et satsingsområde, men dette er noe du kan spesialisere deg innen etter hvert, hvis du ønsker det.
-
Dette er et av de vanligste spørsmålene vi får, hvor vi ofte ender opp med å gi litt vage svar. For sannheten er at det varierer - avhengig av prosjekt, kunde, teamsammensetning og ikke minst, egne preferanser.
På prosjekt kjennetegnes arbeidsdagen av en kombinasjon av møter med kunden og teamet ditt, og egenarbeid mot fastsatte milepæler. Dette kombineres gjerne med litt internarbeid, for eksempel for teamet du er en del av eller en faggruppe du er engasjert i. Når du er mellom prosjekt – som det hender at vi konsulenter er innimellom – blir du gjerne engasjert i salgs- og tilbudsarbeid, et interprosjekt eller kanskje du bruker litt tid til å ta et kurs eller tilegne deg en kompetanse, skrive en bloggartikkel til nettsidene våre eller arrangere et frokostseminar.
-
Så klart. Vi skjønner at det oppleves som en stor overgang å gå fra studenttilværelsen til fulltidsjobb. Vi har alle vært der. Men ikke vær redd, vi skal gi deg all den oppfølgingen og støtten du trenger i starten. La oss starte med fadderne våre.
Alle som får jobb i BearingPoint blir tildelt en fadder. Og den fadderen kan du spørre om hva som helst. For at det er litt skummelt å være helt ny, det skjønner vi. Og om ikke vi, så i alle fall fadderen din. Han eller hun var nøyaktig i dine sko for 1-2 år siden.
I tillegg til fadder får du en egen mentor – også kalt *DM (Development Manager). Du kan kanskje tenke deg hva denne personen har ansvar for? Den faglige utviklingen din, ja. Det høres kanskje litt skummelt ut, men det er helt ufarlig. Det er først og fremst en person du kan kaste litt ball med, støtte deg på, og diskutere faglige ting med. Sammen vil dere sette gode, realistiske, men også utfordrende mål for deg, og utvikle en langsiktig karriereplan.
-
For nyutdannete ligger grunnlønna hos oss på rundt 600 000 kr for oppstart 2024. På toppen av den har vi en kollektiv variabel kompensasjon som kort fortalt innebærer at alle våre ansatte (istedenfor noen utvalgte få) får en andel av selskapets årlige overskudd. Dette underbygger den fellesskapsbaserte kulturen vi ønsker å ha. Det viktigste er hva vi får til sammen!
-
Det er mye vi kunne ha sagt om det. Faglig stagnering skal du ikke være redd for. La oss trekke frem noen få ting du kan bli med på:
• «First 1000 days»: Et internt kursopplegg som går over tre år og består av nærmere 30 kurs som har til hensikt å gi deg et godt grunnlag for å lykkes som konsulent. Eksempler på tema: Kundedialog, presentasjonsteknikk, team- og prosjektledelse, avansert analyse og strategiutvikling.
• Kurs- og utviklingstilbud: Etter hvert som du har opparbeidet deg litt erfaring, byr det seg muligheter for å delta på kurs på eksempelvis Oxford og Yale (hvis du ønsker). I tillegg har vi flere interne internasjonale kurs som kjøres på vår egen Campus i Brussel, der fokuset er å utvikle ferdighetene du trenger for å lykkes som konsulent, og bygge samhold med kolleger på tvers av landegrenser. Som nyansatt vil ditt første møte med vår Campus typisk være BE-School, hvor vi samler nyansatte fra ulike land i en uke for å lære mer om hva det vil si å jobbe som konsulent og bli bedre kjent med BearingPoint og med hverandre.
• Faggrupper. Ved siden av kundeprosjektene dine, og teamet du tilhører, har du mulighet til å engasjere deg i en av våre mange faggrupper. Er det noe nytt du brenner for er det heller ingenting i veien for at du kan starte din egen.
• Faglig kompetanseheving: Det er også gode muligheter for å jobbe selvstendig for å bygge videre på egen kompetanse gjennom kurs og sertifiseringer. I Data & Analytics-teamet dreier det seg oftest om å lære seg de nyeste teknologiske verktøyene, mens de andre teamene gjerne legger mer vekt på prosjektmetodikk.
Går du med en liten gründerspire i magen? I BearingPoint blir egne initiativ tatt veldig godt imot. Så ikke vær redd for å rekke opp hånda og fortelle oss om ideen din. Vi merker ofte at mange studenter kommer inn i arbeidslivet med en stor porsjon engasjement og driv. Og det initiativet ønsker vi å forvalte på en god måte. Med andre ord: vi synes det er skikkelig spennende å høre hva du tenker og hva du ønsker å få til, og kanskje forandre på.
-
Hvis du har lyst til det, så forsøker vi å legge til rette for det, for eksempel gjennom vårt interne program kalt «Develop Abroad». Vi er et internasjonalt selskap, med kontorer over hele Europa, så muligheten er definitivt til stede. Og vi opplever å ha mange fordeler, og få ulemper, av å være et internasjonalt selskap. Med rundt 5 000 ansatte globalt, utveksler vi hele tiden erfaringer og kompetanse på tvers av landene. Når det er sagt så er de fleste kontorene og landene relativt selvstendige, med frihet til å tilpasse seg lokale markedsforhold.
-
Et forventet spørsmål, og en myte vi raskt kan avlive.
Eller, det er i alle fall en sannhet med store modifikasjoner. For det første: Vi trår til når det trengs, men 50-60 timers arbeidsuker hører til sjeldenhetene. For det andre: Mange av våre konsulenter bruker sjeldent PowerPoint. Det kommer an på hvilket team og prosjekt du jobber i, og naturligvis hvilke arbeidsoppgaver du trives best med.
Det finnes mange myter (og sannheter!) om konsulentlivet. I denne episoden av podcasten vår tar vi for oss noen av dem (lyttetid: ca. 13 min).
-
Hos oss finner du en god miks av mennesketyper. Vi har både ekstroverte og introverte. Noen har hode for strategi, andre har nese for salg. Er du mer av den tekniske typen som trives aller best dypt inne i "the matrix"? Helt topp. Alle blir sett på som like viktige og verdifulle. Både for kundene våre, prosjektdynamikken, og for kulturen vår. Når det er sagt, så er vi alle rådgivere. Så at du samarbeider godt med kunder og kollegaene dine, deltar i møter og ser på deg selv som en lagspiller, det forventer vi.
-
Spør du nå om jobben er forenlig med barn, familie, hobbyer og den jordomseilingen du alltid har drømt om? Svaret er ja. Selv om vi har høye forventninger, og vi alltid står på for kundene våre og hverandre, etterstreber vi en god jobb/fritidsbalanse. Det skulle bare mangle. Vi har ansatte i alle livsfaser og familiefasonger.
-
Svaret på det er delvis. Du trenger ikke å troppe opp i full dress og slips for eksempel, men hettegenser og hullete jeans, blir litt for avslappet igjen. Gå for en passe pen bukse og skjorte eller en sommerkjole, når temperaturen tillater det. Da glir du rett inn.
Fremdeles litt usikker? Da velger du heller noe litt for formelt enn litt for uformelt.
Flere spørsmål på blokka?
Les gjerne en av sakene vi har linket til under, eller be om en virtuell kaffeprat med en av våre ansatte.