Hvordan er det "egentlig" å jobbe i BearingPoint?
BearingPoint er et litt annerledes konsulentselskap. Hos oss blir kollegaer fort til venner, og som venner flest heier vi på hverandre. Også når noen slutter. Les intervjuet med eksen vår Daniel Jakobsen, og lær hvordan det «egentlig» er å jobbe i BearingPoint.
Hvem: Daniel Jakobsen, eks-Manager i BearingPoint
Fagområde: Technology og Operations Management
Stilling: Forretningsutvikler i EcoFishCircle (EFC) og daglig leder Lista Laks
Han måtte gå noen runder med seg selv. Var tiden moden? Var dette et riktig valg? Men når avgjørelsen til slutt var tatt, og han delte den på kontoret, ble nyheten møtt med unison begeistring. Selvfølgelig. Dette kunne han jo ikke si nei til!
– Jeg tror alle jeg pratet med i BearingPoint vet at det satt langt inne. Men når jeg fikk mulighet til å tre inn i en lederstilling, i en startup innen bærekraftig matproduksjon, kunne jeg ikke si nei. Det var jo som et drømmeprosjekt, forteller Daniel Jakobsen.
Fra drøm til virkelighet
Jobben i EcoFishCircle kom ikke rekende på en fjøl. Den lå der mer som et fyrtårn i horisonten, noe han vagt hadde sett for seg siden han gikk maskiningeniørlinja på NTNU (energi og prosessteknikk). Det var derfor han skrev master om hydrogenproduksjon og fornybar energi. Bærekraft har alltid vært viktig for ham.
– Verden trenger mer miljøvennlige måter å produsere mat på, og i EcoFishCircle får jeg mulighet til å jobbe med nettopp det. Vi utvikler teknologi for å etablere sirkulære verdikjeder med landbasert oppdrett av fisk, og produksjon av proteiner basert på CO2-utslipp. Dette har potensiale for betydelig innvirkning på miljø- og klimafotavtrykket til maten vi spiser. Jeg har en veldig relevant erfaring med meg fra tiden i BearingPoint. Der har jeg jobbet mye med forbedringer i bedrifters verdikjeder, og effektivisering innen matproduksjon, forteller Jakobsen.
Men en oppstartsbedrift. Så tidlig? Det var langt utenfor komfortsonen.
– Men det er jo der jeg trives, forteller Daniel. I en oppstart har man ofte mange roller og mye som skjer i parallell. Det er utenfor komfortsonen man virkelig utvikler seg. Det har jeg fått erfare i BearingPoint. Der får man tidlig bryne seg på store og spennende oppgaver. Man får tidlig tillit og ansvar, og man utvikler seg raskt.
Et annerledes konsulentselskap
Da Daniel var på vei ut av NTNU i 2016, var det få aktuelle jobber innenfor hydrogenproduksjon. Veivalget hans stod derfor mellom en smal og definert doktorgrad, eller den store og allsidige forretningsverden.
– Da jeg orienterte meg litt rundt, skilte BearingPoint seg ut som et av de mest spennende konsulenthusene. De hadde et solid fundament innen IT og strategi, og det var viktig for meg.
Men hva med de store, og kanskje mer kjente konsulenthusene? Som ung, ambisiøs og fremadstormende, ville han vel til en av dem?
– Jeg undersøkte flere selskap. Men jeg fant fort ut at et rent teknologihus – uten forretningssiden – ikke passet så godt for meg. Dessuten skilte BearingPoint seg tydelig ut, de var mer «down to earth». Det virket som kulturen deres passet personligheten min veldig godt. De er profesjonelle og ordentlig, men også jordnære og sosiale. Det er rett og slett veldig hyggelig å jobbe der. Det var derfor det var så vanskelig å slutte. BearingPoint var som en familiebedrift for meg, forteller Jakobsen.
Superflinke kollegaer
En bedriftskultur der «alle kjenner alle», og hvor kollegaer blir sett på som venner, vokser sjelden frem av seg selv. Hva er det med BearingPoint som gjør det til et så godt sted å jobbe?
– Det er flere ting tror jeg. For det første: det er en «hard cut» å komme inn i BearingPoint, så alle som jobber der er dritflinke. Det gjør det lett å lene seg på kollegaene sine. Alle som blir ansatt er lagspillere, så lagfølelsen kommer lett.
Men forholdet mellom jobb og fritid, da? Konsulenter er jo kjent for å jobbe døgnet rundt til tider.
– Joa. Det er nok sånn mange steder. Men de aller fleste i BearingPoint har et sunt forhold til «work-life balance». Og det smitter. Du står selvsagt på, men du lukker også PC-en med god samvittighet på ettermiddagen. Stort sett, vedgår Jakobsen.
– Dessuten, i BearingPoint har man ikke det det jaget etter å få best «personlig» bonus, skyter Jakobsen inn. Å promotere seg selv. Det er det mange andre konsulentselskap som har. Når vi gjør det bra i BearingPoint, får alle like mye. Det tror jeg har en del å si. I lengden tror jeg det er destruktivt å spille folk opp mot hverandre. Sånt blir det bare spisse albuer av.
Mer enn smarte hoder
– I mange konsulentselskap sitter man ute mesteparten av tiden. Altså utplassert hos en kunde. Det samme gjelder BearingPoint. Nærhet til kunden er viktig. Men ikke for enhver pris.
– Vi sitter mye ute hos kundene våre, ja. Det ligger jo litt i konsulentbransjens natur. Så det varierer hvem og hvor mange som er på huset, altså hovedkontoret på Tjuvholmen. Samtidig føles det genuint som at alle kjenner alle, selv om vi ikke ser hverandre hver dag. De som jobber backoffice – fast på kontoret – er råflinke til å ta vare på og følge opp alle.
Hovedpulsåren kaller de dem. Med rette. Julie, Øyvind, Silje, Gro, Sheila, Agnete, Kristine og Dag – og de syv partnerne.
– På fredager er det alltid masse mennesker på huset, fortsetter Daniel. Da koker det, på den gode måten. Stort sett alle som sitter ute kommer inn. Den energien som er der da, den savner jeg veldig. Å spise lunsj rundt langbordet, utveksle erfaringer, diskutere hva som rører seg i bransjen.
– Ofte sklir det over i en fredagspils eller tre, fortsetter Daniel. Det er nemlig veldig sosialt å jobbe i BearingPoint. De arrangerer mange ulike aktiviteter, reiser og fester. Det siste var nok jeg en maks pådriver for, smiler han.
Mange muligheter
BearingPoint kalles ofte «mulighetenes hus». Det er en vakker visjon, men stemmer det overens med virkeligheten?
– Ja, ja. Helt klart, konstaterer Daniel. Du må selvfølgelig ha «drive» selv, være lydhør og lærevillig. Men beviser du at du kan og vil, åpner det seg mange muligheter. Det er jeg et godt eksempel på. Jeg startet som analyst i Technology-teamet i 2016. De driver hovedsakelig med prosjektledelse av større IT-prosjekter og prosesseffektivisering. Det var veldig lærerikt. Og krevende.
Etter cirka ett år i «Tech» ble Jakobsen med på et stort prosjekt for en kjent norsk matprodusent. Det innebar mye reising, mange nye oppgaver og masse spennende utfordringer.
– Og innenfor et helt annet fagfelt enn før. Operation Management, altså driftsledelse og fabrikkeffektivisering. Det var ekstremt spennende. Det er et stort fagområde i andre BearingPoint-land, men vi hadde ikke et eget team på det i Norge. Med ledelsen i ryggen fikk vi lov til å bygge det opp – med god støtte fra BearingPoint i Sverige – og i dag har BearingPoint i Norge et Operation Management-team på rundt 10 stykker. Det var utrolig kult å få være med på. Og lærerikt, smiler Daniel.
– I 2020 fikk jeg dessuten innvilget permisjon, for å ta en MBA i Madrid. Så muligheter det får man, avslutter Daniel.